#Ämpäristöteko toi kuluttajien kovamuovituotteet kierrätykseen

Kesäkuussa järjestetty #Ämpäristöteko viidellä paikkakunnalla oli menestys: Kuluttajien innostus kovamuovituotteiden kierrättämiseen oli erittäin rohkaisevaa. #Ämpäristöteko-tempauksessa kerätyt muovit kuljetettiin Fortumille Riihimäelle, jossa ne ohjattiin eteenpäin sekä materiaalina että energiana. Kerätyistä, lajitteluun ohjatuista muoveista kierrätettiin Fortumin muovijalostamolla 70 %.

Viidellä paikkakunnalla järjestetyssä pilottitempauksessa selvitettiin millaista muovia saadaan kerättyä kierrätykseen kuluttajamuovipakkausten lisäksi. Ihmiset innostuivat siivoamaan nurkistaan kovamuovisia tuotteita. Keräyspisteisiin tuotiin muun muassa käytöstä poistettuja muovituoleja, lasten pihaleluja, kukkaruukkuja, pulkkia, lumikolia ja saaveja.

Päijät-Hämeen keräyspisteen organisoivat Muovipoli, Wiitta ja Wipak Heinolan torille. Ihmisiä oli liikkeellä runsaasti ja päivän saalis olikin kaksi suurta lavallista jotka toimitettiin eteenpäin kierrätykseen. ”Ihmiset olivat iloisin mielin liikkeellä ja hyvin kiinnostuneita muovien kierrätyksestä. Tapahtumalle toivottiin jatkoa ja ihmisten toiveena oli myös, että kovamuovien keräyksestä saadaan ympärivuotista toimintaa”, totesi Muovipoli Oy:n toimitusjohtaja Sauli Eerola.

Muoviteollisuus halusi muistuttaa tempauksellaan muovin vastuullisesta käytöstä ja kierrätyksen tärkeydestä. Maailman ympäristöpäivänä pilotoitu tempaus on tarkoitus järjestää jatkossa vuosittain. ”Vastuullinen muovien käyttäminen ei tarkoita muovin käytöstä luopumista. Muoviroskaa sen sijaan pitää vähentää ja muovijätteiden hyödyntämistä materiaalina lisätä. Luontoon muovi tai muutkaan roskat eivät tietenkään kuulu”, Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä sanoo.