Tanskan ympäristöministeriön julkaiseman tutkimuksen mukaan muovikassi on ympäristöystävällisin ostoskassivaihtoehto

Tanskan ympäristöministeriön 14.3.2018 julkaiseman tutkimuksen mukaan muovikassi on ympäristöystävällisin ostoskassivaihtoehto. Tutkimuksen teetti Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeriöön (Ministry of the Environment and Food of Denmark) kuuluva Tanskan ympäristönsuojeluvirasto (Environmental Protection Agency), ja sen käytännön toteuttajana oli Tanskan teknillisen yliopiston ympäristötieteiden tiedekunta (DTU Environment).

Tutkimuksessa verrattiin eri kassivaihtoehtojen ympäristövaikutuksia elinkaariaarvioinnilla eli LCA:lla. Tutkimuksessa oli tavallisen LDPE-muovikassin lisäksi mukana paperikassi, biomuovikassi sekä erilaisia kestokasseja kuten puuvillakassi. Tutkimuksessa huomioitiin kassien koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset aina raaka-ainevalmistuksesta loppukäyttöön saakka.

Tutkimuksen mukaan tavallisesta puuvillasta valmistettua kassia pitää käyttää 7100 kertaa ennen kuin sen ympäristövaikutukset ostoskertaa kohden ovat yhtä pienet mitä LDPE-muovikassilla. Luonnonmukaisesta puuvillasta (organic cotton) valmistettua kassia pitää käyttää 20000 kertaa, jotta se olisi muovikassia ympäristöystävällisempi. Paperikassin ympäristövaikutukset olivat 43-kertaiset ja erilaisten muovisten kestokassien 35-84 -kertaiset tavalliseen LDPE-muovikassiin verrattuna. Biomuovikassin ympäristövaikutukset olivat samalla tasolla paperikassin kanssa.

Tutkimuksen lähtökohtana oli, että kaikki kassityypit hyödynnetään varsinaisen käytön jälkeen ensisijaisesti roskapussina tai kierrätetään, ja toissijaisesti hyödynnetään energiana jos uusiokäyttö tai kierrätys ei ole mahdollinen. Tutkimuksessa tuotiin esiin, että kaikkien kassien osalta on hyvä pyrkiä käyttämään ne mahdollisimman monta kertaa alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

144-sivuinen tutkimusraportti on kokonaan luettavissa Tanskan ympäristöministeriön sivuilta:

http://mst.dk/service/publikationer/publikationsarkiv/2018/mar/plastposer-lca/

Suomenkielinen yhteenveto löytyy tästä:

Yhteenveto-Ostoskassitutkimus-20180404.pdf